> TÜRK TİCARET KANUNU MADDE 64

-   Kâğıt Ortamda Tutulan:

i.  Yevmiye Defterinin Kapanış Onayı, İZLEYEN Faaliyet Döneminin 6. AYININ SONUNA KADAR,

ii. Yönetim Kurulu Karar Defterinin Kapanış Onayı İse İzleyen Faaliyet Döneminin Birinci Ayının Sonuna Kadar Notere Yaptırılır. Açılış Onayının Noter Tarafından Yapıldığı Hâllerde Noter,

-  Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hâlinde Bu Defterlerin Açılışlarında Ve Yevmiye Defteri İle Yönetim Kurulu Karar Defterinin Kapanışında Noter Veya Ticaret Sicili Müdürlüğü Onayı Aranmaz.

-  Fiziki Ortamda Veya Elektronik Ortamda Tutulan Ticari Defterlerin Nasıl Tutulacağı, Defterlere Kayıt Zamanı, Onay Yenileme İle Açılış Ve Kapanış Onaylarının Şekli Ve Esasları Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı İle Maliye Bakanlığınca Müştereken Çıkarılan Tebliğle Belirlenir.

> TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ:

- Kâğıt Ortamda Tutulan

i. Yevmiye Defterinin, İzleyen Hesap Döneminin Altıncı Ayının Sonuna Kadar Notere İbraz Edilip Son Kaydın Altına Noterce “Görülmüştür” İbaresi Yazılarak Mühür Ve İmza İle Onaylanması Zorunludur.

ii. Yönetim Kurulu Karar Defterinin, İzleyen Hesap Döneminin 1. Ayının Sonuna Kadar Notere İbraz Edilip Son Kaydın Altına Noterce “Görülmüştür” İbaresi Yazılarak Mühür Ve İmza İle Onaylanması Zorunludur.

-  Elektronik Ortamda Tutulacak Defterler İle İlgili 1 Sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği Hükümleri Uygulanır. BURADA ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULACAK DEFTERLERE İLİŞKİN HÜKÜMLER 1 SIRA NOLU ELEKTRONİK DEFTER TEBLİĞİNDE DÜZENLENEBİLİR. KAĞIT ORTAMINDA DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN BU TEBLİĞE BİR ATIF YAPILMADIĞI GİBİ, TÜRK TİCARET KANUNUNDA KAĞIT ORTAMDA TUTULAN DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKİNE YÖNELİK HÜKÜM BULUNMAKTADIR.

> 1 SERİ NOLU ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ

-  Hesap Dönemi Veya Takvim Yılı İçerisinde De E-Defter Tutmaya Başlanabilir. Ancak Hesap Dönemi Veya Takvim Yılı İçerisinde E-Defter Tutmaya Başlayanlar, Başladıkları Tarihi İzleyen 1 AYLIK Süre İçerisinde Eski Defterlerine Kapanış Tasdiki Yaptıracaklardır.

YAPILAN AÇIKLAMALARDAN DA ANLAŞILACAĞI ÜZERE KAĞIT ORTAMINDA TUTULAN YEVMİYE DEFTERİ KAPANIŞ ONAYI DİREKT OLARAK TÜRK TİCARET KANUNU 64. MADDESİNDE DÜZENLENMİŞ OLUP, İZLEYEN HESAP DÖNEMİ 6. AYIN SONU OLDUĞU DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. TEBLİĞİN BU HÜKMÜNÜN NORMLAR HİYERARŞİSİ AÇISINDAN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • SGK Genelgesi 2024/11 (2008/93 Nolu Genelge Değişikliği) T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı    …
  • 18 Yaş Altı Çalışanların Sigortalılığı Ve Önemli Bir Yargı Kararı İlgili Mevzuat: 5510 sayılı kanun 3. Maddesinde  sigortalı; Kısa ve/veya uzun…
  • Tapu Harçlarına İndirim Yapılıyor! Meclis’in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek olan ekonomi torba yasa teklifi…
Top