Evde Yapılan Örgü, Takı, Çanta Gibi El İşi Ürünlerin Yurt Dışı İnternet Siteleri Üzerinden Satışında Esnaf Muaflığı
GİB İzmir VD Başkanlığı Özelgesi |
Tarih : 26.08.2022 |
Sayı : E-84098128-120.01.03[9-2021/9]-443583 GVK Md. 9 |
EVDE YAPILAN ÖRGÜ, TAKI, ÇANTA GİBİ EL İŞİ ÜRÜNLERİN YURT DIŞI İNTERNET SİTELERİ ÜZERİNDEN SATIŞINDA ESNAF MUAFLIĞI |
Ayrı bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri örgü, takı, çanta gibi el işi ürünleri, yurt dışı merkezli internet siteleri ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların esnaf muaflığından faydalanabileceği hk.
Özelge talep formunda, evinizde örgü, takı, çanta gibi el işi ürünleri yaptığınız belirtilerek, söz konusu ürünlerin satışının yurt dışında yer alan Amazon, Ebay, Etsy gibi internet sitelerinde esnaf vergi muafiyeti belgesi ile gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
“193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Vergiden Muaf Esnaf” başlıklı 9. maddesinde;
“Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.
...
- Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve 98 ve 119. maddelerdeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekir. Bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94. madde kapsamında tevkifat yapılmaz. Bu bent kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk lirasını aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar bu muafiyetten faydalanamaz. Bentte yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde muafiyetten faydalanılamaz ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur. Bentte yer alan oranları ve tutarı, yarısına kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
...
Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar.
...”
hükümlerine yer verilmiştir.
Bu hükme göre, ayrı bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları, münhasıran internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar esnaf muaflığı kapsamına alınmıştır.
Konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalara 314 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yer verilmiş olup Tebliğ’in “Muafiyetten Faydalananların Yükümlülükleri ve Belgelendirme” başlıklı 6. maddesinde,
“(1) 193 sayılı Kanun’un 9. maddesinin 1. fıkrasının (10) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalananların mükellefiyet tesisi, belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme gibi yükümlülükleri olmayacaktır. Bu muafiyetten yararlananların, kendilerine düzenlenen gider pusulalarını ve bu faaliyetleri ile ilgili olarak satın aldıkları mal ve giderlerine ilişkin belgelerini 04.01.1961 tarih ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen süre boyunca saklamaları zorunludur.
(2) 193 sayılı Kanun’un 9. maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalanmak isteyenlerin, tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak bu Tebliğin Ek-1’inde yer alan “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi (GVK Madde 9/10 Kapsamında Olanlar İçin)” almaları gerekmektedir. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların üç yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri gerekmektedir.
(3) Esnaf vergi muafiyeti belgesi, ilgili bölümleri doldurulduktan sonra vergi dairesince onaylanacaktır. Söz konusu belge, geçerli olduğu süre içerisinde çoğaltılmak suretiyle kullanılabilir.
(4) İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışlarda, ürünün satışının tevsik edilmesi, güvenli bir şekilde taşınması ve alıcıya ulaşması için, onaylı esnaf vergi muafiyeti belgesi örneğinin (fotokopisinin) alt kısmında boş olarak yer alan ürün satışına ilişkin bölümün vergiden muaf esnaf tarafından doldurulması ve ürünle birlikte gönderilmesi mümkündür.
...”
açıklamalarına ve örnek uygulamalara yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalar uyarınca, evinizde yaptığınız örgü, takı, çanta gibi el işi ürünleri internet veya benzeri platformlar üzerinden satmanız halinde, bentte yer alan şartların sağlanması kaydıyla 314 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalar çerçevesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun birinci fıkrasının (10) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.
Diğer taraftan, esnaf muaflığı kapsamında gelir vergisi muafiyetinden yararlanmanız halinde, söz konusu faaliyetiniz ile ilgili olarak internet siteleri ve sosyal medya ortamları kullanılarak yaptığınız satışlar için Vergi Usul Kanunu uyarınca belge düzenlemeniz söz konusu olmayıp, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yaptığınız satışların tevsik edilmesi, güvenli bir şekilde taşınması ve alıcıya ulaşması için, onaylı esnaf vergi muafiyeti belgesi örneğinin (fotokopisinin) alt kısmında boş olarak yer alan ürün satışına ilişkin bölümün doldurulması ve ürünle birlikte gönderilmesi mümkündür.